8 listopada - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
8 listopada 2021

Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.                                             

Święto  jest elementem kampanii na rzecz promocji zdrowego żywienia. Mieszkańcy Europy coraz częściej borykają się z problemami otyłości i chorobami z nią związanymi, stąd też reakcja i pomysł by ukazywać lepsze nawyki żywieniowe, głównie wśród młodzieży. Tego dnia odbywają się liczne kampanie i akcje edukacyjne, efektem których jest wzrost świadomości społecznej. W naszej placówce również przypomnieliśmy w tym dniu młodzieży i dorosłym, jak ważnym dla zdrowia i samopoczucia, w życiu każdego człowieka, jest prawidłowe odżywianie.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie